- Z życia szkoły
- ›
- KRONIKA ROKU SZKOLNEGO 2016/2017
Jabłkowy Dzień 31.05.2017
31 maja w naszej szkole odbył się „Jabłkowy Dzień”. Był to niestety już ostatni z kolorowych dni w tym roku szkolnym. Uczniowie mieli okazję napić się pysznego kompotu z jabłek pochodzących z ekologicznego sadu, oczywiście bez dodatku cukru. Jak wiemy jabłka są źródłem witaminy A i C, skutecznie walczą z cholesterolem i dostarczają sporo błonnika. Jabłka to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, a wiadomo, że antyoksydanty przedłużają życie niemal każdej komórki ludzkiego organizmu i w efekcie całego ciała. Uwielbia je nasze serce. Znaczna zawartość flawonoidów zawartych w jabłkach ma niebagatelne znaczenie dla serca i całego układu krążenia. Na szczególną uwagę zasługuje zawarta w jabłkach kwercetyna. Uszczelnia żyły i tętnice, a także utrudnia osadzanie się w nich cholesterolu. Jabłka pomagają nam także schudnąć. Usprawniają proces trawienia, a zarazem hamują apetyt. Wspierają również układ odporności oraz co ciekawe dbają o nasze zęby. Pektyny z jabłek wzmacniają szkliwo, zapobiegając próchnicy, a gryzienie twardych owoców jest korzystne dla dziąseł.
Foto galeria:
Jabłkowy Dzień 31.05.2017 - galeria