Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
  • TAB - Kolejny element
  • SHIFT + TAB - Poprzedni element
  • SHIFT + ALT + F - Wyszukiwarka
  • SHIFT + ALT + H - Strona główna
  • SHIFT + ALT + M - Zawartość strony
  • SHIFT + ALT + 1 do 2 - Wybór menu
  • ESC - Anulowanie podpowiedzi

Jabłkowy Dzień 31.05.2017

31 maja w naszej szkole odbył się „Jabłkowy Dzień”. Był to niestety już ostatni z kolorowych dni w tym roku szkolnym. Uczniowie mieli okazję napić się pysznego kompotu z jabłek pochodzących z ekologicznego sadu, oczywiście bez dodatku cukru. Jak wiemy jabłka są źródłem witaminy A i C, skutecznie walczą z cholesterolem i dostarczają sporo błonnika. Jabłka to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, a wiadomo, że antyoksydanty przedłużają życie niemal każdej komórki ludzkiego organizmu i w efekcie całego ciała. Uwielbia je nasze serce. Znaczna zawartość flawonoidów zawartych w jabłkach ma niebagatelne znaczenie dla serca i całego układu krążenia. Na szczególną uwagę zasługuje zawarta w jabłkach kwercetyna. Uszczelnia żyły i tętnice, a także utrudnia osadzanie się w nich cholesterolu. Jabłka pomagają nam także schudnąć. Usprawniają proces trawienia, a zarazem hamują apetyt. Wspierają również układ odporności oraz co ciekawe dbają o nasze zęby. Pektyny z jabłek wzmacniają szkliwo, zapobiegając próchnicy, a gryzienie twardych owoców jest korzystne dla dziąseł.

Foto galeria:
Jabłkowy Dzień 31.05.2017 - galeria

Wersja XML